Obsługiwane przez usługę Blogger.

Zakopiańskie bryndzylki

By 17:10 , , , ,

Przywiozłam z gór trochę oscypków i teraz kombinuję, co tu z nich zrobić. Oczywiście nie są to prawdziwe oscypki, tylko serki górskie/podhalańskie/bacy (niepotrzebne skreślić), bo skąd oscypki o tej porze roku :)

Ale i tak są smaczne, a to najważniejsze.
Kawałek jednego z serków wykorzystałam do zrobienia placuszków o zabawnej nazwie „bryndzylki”, pochodzących z rejonu Zakopanego. Są bardzo smaczne, zwłaszcza, gdy są jeszcze ciepłe. Można je podawać z surówkami albo jako dodatek do zup – ja podałam je jako paszteciki do barszczu.
 


ZAKOPIAŃSKIE BRYNDZYLKI
farsz:
  • 2-3 ugotowane w mundurkach ziemniaki,
  • 300g bryndzy,
  • 100g startego oscypka,
  • 1 jajko,
  • sól i pieprz

ciasto:
  • 1kg ugotowanych ziemniaków,
  • żółtko,
  • ok. 1 szklanki mąki,
  • sól,
  • stopione masło do posmarowania
 
Farsz: Obrane ziemniaki przepuścić przez maszynkę razem z bryndzą, dodać starty oscypek, wbić jajko i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem (soli nie za dużo, bo sery już są słone).
Ciasto: Ziemniaki przepuścić przez maszynkę, dodać szczyptę soli, żółtko i podsypując mąką, zagnieść na stolnicy miękkie ciasto. Uformować wałek, odcinać z niego niezbyt grube plastry. Z plastrów formować placuszki, nakładać farsz, sklejać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą pędzelka posmarować stopionym masłem.
Piec w temperaturze 180-200 stopni na złoty kolor (ok. 20-30 minut).
 
 
(Przepis z gazety „Moje Gotowanie”)


Może zainteresuje Cię również

7 komentarze

  1. Ja bryndzy to raczej nie znajde, ale zapamietam, zeby przywiezc jak bede w Pl. :) Dzieki za przepis, dorzucam do ulubionych, do wykorzystania!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię takie smaki , więc chętnie spróbuję, mam pytanie czy taka bryndza ze sklepu z pudełeczka ujdzie? i ile porcji wyjdzie z przepisu? Aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, może być bryndza z pudełeczka. Nie pamiętam ile sztuk dokładnie wychodziło, ale patrząc na ilości składników, sądzę że jakieś 12-15.

      Usuń