Obsługiwane przez usługę Blogger.

Shish tawuk / Shish tawouq

By 19:00 , , , ,

To ostatni przepis na Festiwal Kuchni Arabskiej. Tym razem w ramach wspólnego gotowania sięgnęliśmy po przepis na syryjskie szaszłyki shish tawuk wyszparany przez Pannę Malwinę z tej strony.
Szaszłyki są bardzo smaczne, a mięso delikatne dzięki długiemu marynowaniu w jogurtowej marynacie. Z powodu dodatku octu balsamicznego i soku z cytryny mięso ma nieco kwaskowaty posmak, co jest charakterystyczne dla tej kuchni, ale jeżeli komuś to nie odpowiada, można zmniejszyć ilość tych dwóch składników.
Szaszłyki podałam razem z kuskusem po marokańsku, surówką z kapusty pekińskiej i sosem czosnkowym. Wszystko to razem stworzyło przepyszny obiad :)


shish tawuk / syryjskie szaszłyki z kurczaka


SHISH TAWUK / SHISH TAWOUQ
(na 4 porcje)

  • 4 średniej wielkości filety z piersi kurczaka,
  • 1,5 zielonej papryki (lub innej wg uznania, u mnie 1 zielona i pół żółtej)

marynata:
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1,5 łyżeczki musztardy Dijon,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • ¾ łyżeczki soli,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 2/3 łyżeczki skórki otartej z cytryny,
  • 1,5 łyżki oliwy

Składniki marynaty wymieszać.
Mięso pokroić w 2,5 cm kostkę i wymieszać w misce z marynatą. Przykryć folią i odstawić do lodówki na 24 godziny.
Na patyczki do szaszłyków nadziewać na przemian kawałki mięsa i paprykę pokrojoną w grubszą kostkę.
Szaszłyki upiec na grillu/w piekarniku albo usmażyć (ja usmażyłam na patelni grillowej).

W przypadku pieczenia w piekarniku lub grillowania, patyczki do szaszłyków wymoczyć przed nadzianiem ok. 30 minut w zimnej wodzie, żeby się nie spaliły.


***
We wspólnym gotowaniu udział wzięli:
tu-tusia, Emma, Ania, Panną Malwinna, Pluskotka, Maggie, Ania (Mopsik), Dobromiła, Pela oraz Kermeet. Wydaje mi się, że wszyscy jesteśmy z tego przepisu zadowoleni :)


(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE

Może zainteresuje Cię również

7 komentarze

  1. Mirabelko, śliczne zdjęcie :) żałuję, że nie mam patelni grillowej, ponieważ myślę, że tak przyrządzone są najsmaczniejsze :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglada! :) Hmmm a ja mam patelnie grillowa, trzeba wyprobowac kiedys to danie... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ one są smakowite! Mniam,ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mirabelko, dziękuję ślicznie za udział w Festiwalu (tak aktywny) i za wspólne pichcenie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Do tych szaszlykow na pewno bede jeszcze wracac. Piekne zdjecie, az pociekla mi slinka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak, myślę, że wszystkim smakowało. Z kuskusem na pewno dobrze się komponowały.

    OdpowiedzUsuń
  7. O tak, jesteśmy zadowoleni. Nawet ja z moją pomyłką. :P

    OdpowiedzUsuń