Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ragout z wieprzowiny po grecku

By 00:10 , ,

Nie wiem, na ile greckie jest to danie, ale pewne jest to, że tak przyrządzona wieprzowina w towarzystwie gruszek tworzy bardzo smakowity obiad :) Jeśli znudziły się wam tradycyjne gulasze, to polecam dla odmiany wypróbować takie ragout :)
Przepis znalazłam w książce „Gulasze i potrawki” H. Szymanderskiej.



RAGOUT Z WIEPRZOWINY PO GRECKU
(na 4 porcje)

  • 700 g wieprzowiny bez kości (łopatka),
  • 1 duży por,
  • 3 twarde gruszki,
  • pół szklanki białego wytrawnego wina,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka cukru,
  • ½ łyżeczki mielonego kminku,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • sól,
  • natka pietruszki,
  • szczypior z cebulki dymki,
  • koperek (opcjonalnie)

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Cebulę posiekać.
W dużym rondlu lub patelni rozgrzać połowę oliwy, zeszklić cebulę, dodać kminek, pieprz, pieprz cayenne i cynamon. Smażyć kilkanaście sekund, mieszając, następnie dodać mięso i obsmażyć je na dużym ogniu. Wlać szklankę wody, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez 1 godzinę, co jakiś czas mieszając i skrapiając winem (gdyby woda odparowała, uzupełnić jej ilość, tak aby mięso się nie przypaliło).
Pora oczyścić i pokroić w półtalarki, podsmażyć na drugiej patelni na reszcie oleju. Wlać ok. o,5 szklanki wody, poddusić kilka minut. Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, oczyścić z gniazda nasiennego. Dodać do porów, posypać cukrem i smażyć ok. 10 minut, delikatnie mieszając, aż cukier zacznie się lekko karmelizować. Pora i gruszki przełożyć do rondla z mięsem. Dusić razem kolejne 20-30 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.
Natkę pietruszki, szczypior i koperek posiekać, posypać danie.



Podawać z ryżem, kaszką kuskus lub pieczonymi ziemniakami.


Może zainteresuje Cię również

2 komentarze