Obsługiwane przez usługę Blogger.

Marokańskie pulpeciki

By 00:10 , , ,

Aromatyczne, lekko pikantne... i mega smakowite :) Pulpeciki marokańskie w pomidorowym sosie z ciecierzycą. Mimo dużej ilości składników, są proste do przygotowania. Przepis porwałam od miciuni.

klopsiki marokańskie przepis


MAROKAŃSKIE PULPECIKI
(na 4 porcje)

  • 500 g mielonego mięsa z indyka*,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 2-3 łyżki posiekanych listków kolendry,
  • ½ łyżeczki kuminu,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru (lub szczypta suszonego)


sos:
  • 1 nieduża cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy,
  • ½ łyżeczki kuminu,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • sól i pieprz,
  • oliwa lub olej do smażenia,
  • dodatkowo natka pietruszki do posypania


Mięso włożyć do miski, dodać jajko, bułkę tartą, posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę i kolendrę oraz przyprawy i dokładnie wymieszać.
Wilgotnymi dłońmi formować pulpeciki. Obsmażyć je ze wszystkich stron na oleju lub oliwie.

Sos: Na patelni zeszklić posiekaną cebulę, po chwili dodać przeciśnięty przez prasę czosnek oraz kumin, paprykę w proszku i pieprz cayenne. Smażyć razem minutę, mieszając. Dodać pomidory wraz z zalewą. Rozdrabniając je łyżką, doprowadzić sos do zagotowania. Doprawić cynamonem oraz solą i pieprzem do smaku.

Do sosu dodać obsmażone pulpeciki, podlać niewielką ilością wody, delikatnie zamieszać i dusić pod przykryciem ok. 20 minut. Pod koniec gotowania dodać ciecierzycę.

Pulpeciki podawać posypane natką pietruszki. Dobrym dodatkiem do nich jest pieczywo (u mnie chlebki pita albo kuskus.


* zamiast mięsa z indyka można użyć wołowiny lub jagnięciny.


klopsiki marokańskie przepis


(II Festiwal kuchni arabskiej-ZAPROSZENIE (Warzywa strączkowe-ZAPROSZENIE

Może zainteresuje Cię również

9 komentarze

  1. Bardzo ciekawy przepis. Ja też mam ostatnio fazę na marokańską kuchnię: wczoraj zrobiłam tagine z jagnięciny, a dziś zaopatrzyłam się w kiszone cytryny i nie zawaham się ich użyć. :) O, i widzę, że też fasoladę robiłaś, u mnie była nie dalej jak tydzień temu. Pozdrawiam i gratuluję interesującego bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Z pitą wyglądają na bardzo smaczne

    OdpowiedzUsuń
  3. pulpeciki muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smaczna kombinacja, pysznie tu u Ciebie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Przygotowałabym je pewnie z jagnięciny, którą uwielbiam w daniach kuchni arabskiej. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pychotkowo wyglądają te pulpeciki Mirabelko:)

    OdpowiedzUsuń
  7. świetne pulpety, takim obiadem bym nie pogardziła :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zapisuję do wypróbowania już wkrótce;)

    OdpowiedzUsuń