Obsługiwane przez usługę Blogger.

Czekoladowe pots de crème

By 10:20 ,

Pot de crème to rodzaj francuskiego deseru podawanego w kokilkach. Najczęściej występuje w wersji waniliowej lub czekoladowej. Ponieważ trwa właśnie Czekoladowy Weekend, przygotowałam pots de crème czekoladowe, według przepisu znalezionego w „Złotej księdze czekolady”. To pyszny i lekki deser o konsystencji musu. Mmm... po prostu niebo :)

mus czekoladowy



CZEKOLADOWE POTS DE CREME
(na 6 porcji)

  • 250 ml mleka,
  • 250 ml śmietanki 36%,
  • 60 g grubo pokrojonej mlecznej czekolady,
  • 60 g grubo pokrojonej gorzkiej czekolady,
  • 5 żółtek z dużych jajek,
  • 70 g cukru,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • + dodatkowo bita śmietana oraz wiórki lub ruloniki czekoladowe*

Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni.
Do rondelka wlać mleko i śmietankę, dodać obydwa rodzaje czekolady i podgrzewać na średnim ogniu. Tuż przed zagotowaniem zdjąć rondel z ognia i wymieszać zawartość, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
W średniej misce wymieszać żółtka jaj z cukrem i solą. Podczas mieszania dodać trochę mieszanki mleczno-czekoladowej z rondla. Kiedy dobrze się rozprowadzi, dodać stopniowo całą zawartość rondla i starannie wymieszać. Na koniec dodać esencję waniliową i, po wymieszaniu przecedzić miksturę przez sitko. Wlać do żaroodpornych kokilek po ok. 125ml masy i ułożyć je w brytfance. Do brytfanki wlać gorącą wodę, tak aby sięgała do połowy jej boków. Piec ok. 35 minut, aż masa stężeje, następnie wyjąć kokilki z formy i odstawić do ostygnięcia. Gdy osiągną temperaturę pokojową, przykryć je i wstawić przynajmniej na 4 godziny lub na całą noc do lodówki.
Podawać z bitą śmietaną i czekoladowymi wiórkami.


* instrukcję, jak zrobić czekoladowe ruloniki można znaleźć np. tutaj


mus czekoladowy przepis


Może zainteresuje Cię również

10 komentarze

  1. Faktycznie niebo w gębie, ale i niebo dla oczu:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, pyszności Mirabelko! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszności! uwielbiam takie desery :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O rany...ależ one wyglądają! Boski deser :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piekne! I jak juz wiesz, ja tez uwielbiam pots de crème :))
    (polecam Ci pieczenie ich przykrytych folia aluminiowa, ich wierzch jest wtedy jeszcze przyjemniejszy ;)).

    Pozdrawiam serdecznie!
    I dziekuje za udzial w tegorocznym Czekoladowym Weekendzie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobię na 100%. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. O mały włos się sliną nie zadławiłam ale mi smaka narobiłaś, a ja tak kocham czekoladę.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie wygląda:) Uwielbiam takie czekoladowe cuda:)

    OdpowiedzUsuń