Obsługiwane przez usługę Blogger.

Sałatka holenderska

By 10:38 , , ,

To typowo jesienna sałatka: z jabłkiem, gruszką, orzechami i winogronami. Gorzkawa cykoria tworzy fajny kontrast dla słodyczy owoców. Sałatka jest łatwa do przyrządzenia i bardzo mi smakowała :)

Photobucket

SAŁATKA HOLENDERSKA
(na 2 porcje)
1 cykoria,
1 gruszka,
½ kwaskowatego jabłka,
20g orzechów włoskich,
mała kiść winogron (użyłam ciemnych),
100g sera edamskiego,
sok z cytryny
sos:
2 łyżki oleju (użyłam oleju z pestek winogron),
4 łyżki białego wina,
odrobina sproszkowanego imbiru,
sól i cukier

Z cykorii oddzielić liście, zostawiając środek. Liście umyć i osuszyć, ułożyć promieniście na talerzu. Gruszkę i połówkę jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny.
Połowę winogron sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, przekroić na połówki i usunąć pestki (ja przekroiłam i usunęłam pestki ze wszystkich winogron). Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Orzechy grubo posiekać.
Wino wymieszać z olejem, dodać imbir, doprawić odrobiną soli i cukru. Składniki sałatki połączyć, wyłożyć na talerz i polać sosem.


(źródło: książeczka "Smakołyki z mleka, sera i jaj")

III Bar sałatkowy zaproszenie

Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. Bardzo smakowita :)) Ja nawet polubiłam ostatnio cykorię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie znam smaku cykorii.. ale całej reszty chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. o, i taka dla zdrowotności - na ładną i zdrową cerę i zdrowy brzuszek :)

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń