Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ciasto z gruszkami

By 10:46

Wśród ciast na moim blogu chyba przeważają te owocowe. Może dlatego, że tak bardzo lubię wykorzystywać sezonowość owoców. Uważam, że wszystko najlepiej smakuje w swoim czasie.
Gruszki, podobnie jak jabłka, wolę upieczone niż surowe. Na przykład w takim cieście.



tarta z gruszkami i masą budyniową

CIASTO GRUSZKOWE
kruchy spód:


  • 220 g mąki,
  • 120 g masła,
  • 50 g cukru pudru,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 jajko
nadzienie:
  • 4 gruszki,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 400 ml mleka,
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru,
  • pół szklanki śmietanki 30%,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki dżemu morelowego,
  • 1 łyżka brązowego cukru,
  • 3-4 łyżki płatków migdałowych

Masło drobno posiekać na stolnicy razem z mąką i cukrem, aż powstanie kruszonka. Dodać cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, wbić jajko i szybko zagnieść ciasto (w razie potrzeby można dodać 1 łyżkę zimnej wody). Uformować kulę, owinąć w folię i schłodzić przez godzinę w lodówce.
Po tym czasie wyjąć ciasto, rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki tortownicy o średnicy 24 cm* (spód tortownicy wyścielić wcześniej odpowiednio dociętym kawałkiem papieru do pieczenia). Ciasto zapiec w 200 stopniach przez 15 minut.
Gruszki obrać, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić w podłużne plastry. Skropić sokiem z cytryny.
300 ml mleka zagotować z cukrem. Pozostałe 100 ml mleka wymieszać z budyniem, wlać do gorącego mleka, zagotować, intensywnie mieszając. Zdjąć z ognia. Do budyniu dodać śmietankę i jajko, dokładnie wymieszać.
Zapieczony spód posmarować dżemem morelowym, następnie wylać masę budyniową i ułożyć na niej plastry gruszek. Wierzch posypać brązowym cukrem i płatkami migdałów.
Piec w 200 stopniach jeszcze przez ok. 20 minut, aż wierzch zacznie się rumienić.

tarta z gruszkami // ciasto gruszkowe



Może zainteresuje Cię również

5 komentarze