Obsługiwane przez usługę Blogger.

Dal po delhijsku

By 23:13 , ,

Oto i wspomniany dal. Dal, zwany też dhal, to popularne hinduskie danie na bazie soczewicy lub innych nasion strączkowych. Przepis, tak jak i na chapati, wzięłam z książki "Księga Smaków Świata". Dal po delhijsku jest bardzo aromatyczny, sycący i świetnie rozgrzewa. :)


DAL PO DELHIJSKU
(dla 4 osób)

  • 1,5 szklanki czerwonej soczewicy,
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 duży pomidor,
  • 1 łyżka klarowanego masła lub oleju,
  • 4 szklanki bulionu warzywnego,
  • 1 płaska łyżeczka kuminu,
  • 1 płaska łyżeczka garam masala,
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne,
  • pół łyżeczki kurkumy
  • listki świeżej kolendry do przybrania

W rondlu rozgrzać tłuszcz i zeszklić posiekaną cebulę. Dodać posiekany czosnek i wszystkie przyprawy, smażyć razem przez chwilę, mieszając. Dodać opłukaną na sitku soczewicę, zalać bulionem i gotować, aż soczewica będzie miękka i zacznie się rozpadać (około 30-35 minut). W tym czasie pomidora sparzyć, obrać ze skórki, odrzucić pestki, a miąższ drobno pokroić. Dodać do zupy mniej więcej w połowie gotowania. Na koniec posypać listkami kolendry.

Ja podałam zupę z chlebkami chapati, ale z bagietką też będzie dobrze smakować :)


Może zainteresuje Cię również

8 komentarze

  1. Pysznosci. Jak to dobrze, ze to szybka zupa i mozna ja zrobic na zawolanie w razie naglej potrzeby.

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się ten przepis - taka zupa z pewnością by mi smakowała.

    OdpowiedzUsuń
  3. ja ostatnio zajadam się dalami wszelkiej maści;) cudowne smaki

    OdpowiedzUsuń
  4. Taaaa, soczewica i aromatyczne przyprawy to jest to!!

    OdpowiedzUsuń
  5. wczoraj jadłam takie pyszne danie z soczeiwcy. chyba będę z nią częściej gotowac:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. zaciekawiłaś mnie takimi smakami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziś u nas ta zupka na obiad. Bardzo aromatycznie i smacznie :) Dziękuję za inspirację i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię kuchnię hinduską. Zupa z soczewicy bardzo dobra, łatwa w przygotowaniu. Ja podaję ją z bagietką. Muszę wreszcie zrobić ją z chlebkami chapati. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń