Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kurczak duszony z jabłkami

By 22:41 , ,

Ten kurczak, jak określiła moja mama, "dużo lepiej smakuje niż wygląda". I ja się zgadzam ;) Połączenie kurczaka i winnych, aromatycznych jabłek, z nutą selera i boczku, daje naprawdę świetny efekt smakowy. To jeden z tych niezawodnych przepisów, do których lubię wracać.







KURCZAK DUSZONY Z JABŁKAMI

(przepis na 4 porcje)
  • 4 udka kurczaka,
  • 3 jabłka,
  • 3 gałązki selera naciowego,
  • 3 plastry bekonu lub wędzonego boczku,
  • 1,5 szklanki białego wina (wytrawnego lub półsłodkiego),
  • 3-4 łyżki śmietany,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól i pieprz

Rozgrzać na patelni olej i 1 łyżkę masła. Umyte i osuszone udka obsmażyć z obu stron na rumiano. Wyjąć mięso na talerz i podsmażyć pokrojony w paseczki bekon, aż zacznie wytapiać się tłuszcz. Włożyć obraną i posiekaną cebulę i smażyć, aż będzie szklista. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i i z pozostałym masłem i pokrojonym w paski selerem dodać do cebuli. Smażyć, mieszając, 2 minuty. Wlać wino wymieszane z mąką i mieszając, doprowadzić do zagotowania. Dodać do sosu mięso, nakryć i dusić kurczaka na małym ogniu około 45 minut. Wlać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Najlepiej podawać z ryżem.







(przepis z książeczki "Potrawy z drobiu" z serii "Biblioteczka Poradnika Domowego")


 
 

Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. rewelacyjne jest takie połączenie! sama bardzo je lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. polączenia krczaka z jabłkami jeszcze nie jadłam ;) Pomysł mi sie baaardzo podoba

    OdpowiedzUsuń
  3. smakowicie sie zapowiada ten kurczaczek:)

    OdpowiedzUsuń