Obsługiwane przez usługę Blogger.

Makaron z krewetkami w sosie kokosowym

By 21:08 ,

To ostatnia moja propozycja w makaronowej zabawie "Viva la pasta!" Uffff! :) Ostatnia, ale za to jaka pyszna... Krewetki, mleko kokosowe i szczypta pikanterii – oczywiście z moim ulubionym tagliatelle.

Przepis znalazłam u Tangerinki i odrobinę go zmodyfikowałam :) Polecam!


makaron z krewetkami w sosie kokosowym


MAKARON Z KREWETKAMI W SOSIE KOKOSOWYM
(4 porcje)

  • 400 g makaronu pappardelle lub tagliatelle,
  • 400g mrożonych krewetek,
  • 350 ml mleka kokosowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne (lub mniej, wg uznania),
  • płaska łyżeczka ziaren kolendry,
  • 1 łyżeczka tartego imbiru,
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 1 liść limonki kaffir (można pominąć)  
  • skórka starta z 1/2 limonki, 
  • 2 łyżki oliwy,
  • listki świeżej kolendry

Krewetki rozmrozić. W woku rozgrzać oliwę, wrzucić posiekany czosnek, starty imbir, krewetki, pieprz cayenne, zmieloną lub utłuczoną w moździerzu kolendrę i skórkę z limonki. Smażyć krótko (2 minuty). Wlać mleko kokosowe. Gdy zacznie się gotować, zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną zimnej wody. 

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić i od razu wymieszać z sosem. Na koniec posypać listkami kolendry.

Może zainteresuje Cię również

9 komentarze

  1. pyszne jedzonko:) ach te smaki, super:)

    OdpowiedzUsuń
  2. aga, no właśnie mnie te smaki bardzo przypasowały :)

    aga-aa, wprawdzie już talerze wylizane, ale możesz wpadać, chętnie zrobię więcej :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Same pyszne składniki. To jest cudne jedzonko.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zobaczyłam te przepis i od razu stałam się jego wielbicielką, znalazłam w nim wszytko co lubię,to musi być na prawdę pyszne:-)Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis wyszedł pysznie, wzbogaciłam go jeszcze pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi na pół. Lekko je podsmażyłam z krewetkami :) niebo w gębie ;) !

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie używałam jeszcze mleka kokosowego w daniach wytrawnych ale całkiem fajnie się do danie prezentuje no i fajnie że jest takie szybkie w przygotowaniu bo zabiegana zdecydowanie jestem :). Nie mam makaronu pappardelle i tagliatelle. Pełnoziarnisty czaniecki się nada? Mam rurkę i świderki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Według mnie krótkie pełnoziarniste makarony akurat niezbyt pasują do tej potrawy... :)

      Usuń
  7. Wydaje mi sie ze rodzaj makaronu nie ma tutaj wiekszego znaczenia. Jak wolisz pelnoziarnisty to powinien byc ok. Z tych dwóch raczej wybrałabym rurkę

    OdpowiedzUsuń