Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ciasto ze śliwkami i zalewą śmietanową

By 19:53 , ,

Nie było mnie tu prawie miesiąc. A tyle miałam planów kulinarnych na wrzesień!
Co się stało?
Po pierwsze, tyrałam niewolniczo na praktykach. Żywienie dzieci w przedszkolu. Oj, jest o czym opowiadać. Ale na to potrzebuję dłuższej chwili, a takich ostatnio u mnie niewiele...
Po drugie, zakochałam się ;))) i jakoś mi się jeść odechciało. A raczej jadłam, ale było mi obojętne co to jest, bo głowę miałam cały czas w chmurach ;)

Niemniej jednak postaram się na szybciaka dodać jeszcze dziś i jutro kilka wymodzonych przeze mnie ostatnio potraw, bo miesiąc się kończy i kilka blogowo-kulinarnych festiwali przy okazji też. :)

To ciasto robiłam jakiś czas temu. Przepis wzięłam ze starej książeczki "Owocowe ciasta i desery" z serii "Biblioteczka Poradnika Domowego", lecz nieco go zmodyfikowałam. Jest naprawdę pycha. No i ładnie wygląda, tak rustykalnie i swojsko :)





CIASTO ZE ŚLIWKAMI I ZALEWĄ ŚMIETANOWĄ

  • 350 g mąki, 
  • 180 g masła, 
  • 90g cukru pudru,
  • 2 jajka,
  • ok. 800 g śliwek
  • 2 łyżki cukru (najlepiej brązowego)
zalewa:
  • 2 jajka,
  • 250 g śmietany 12% lub 18%,
  • 100 g cukru,
  • 1 łyżka cukru z wanilią lub 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 1 łyżka mąki

Z mąki, masła, cukru pudru i jajka zagnieść kruche ciasto, w razie potrzeby dodając odrobinę zimnej wody. Włożyć je do lodówki na minimum pół godziny. 

Śliwki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki.
Formę 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Gdy ciasto będzie już schłodzone, rozwałkować je i wyłożyć dno i boki przygotowanej formy. Na cieście ułożyć śliwki rozcięciem do góry i posypać je cukrem. Formę wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec przez 20 minut.
Składniki zalewy dokładnie wymieszać i zalać nią przestrzenie między owocami. Piec jeszcze 30-35 minu, aż zalewa się zetnie i zacznie się rumienić.

Ciasto można podawać na ciepło lub po ostudzeniu (mnie bardziej smakuje ostudzone).


PRZEPIS NA THERMOMIX
Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać masło, cukier puder i jajka, wymieszać 30 s/obr. 4. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Umyć naczynie miksujące.
Śliwki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki.
Formę 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Gdy ciasto będzie już schłodzone, rozwałkować je i wyłożyć dno i boki przygotowanej formy. Na cieście ułożyć śliwki rozcięciem do góry i posypać je cukrem. Formę wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec przez 20 minut.
Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać śmietanę, cukier, cukier z wanilią i mąkę, wymieszać 10 s/obr. 4. Powstałą zalewą zalać przestrzenie między owocami. Piec jeszcze 30-35 minu, aż zalewa się zetnie i zacznie się rumienić.

Może zainteresuje Cię również

6 komentarze

  1. Zanim przeczytałam opis - myślałam że na miniaturce zdjęcia w jeszcze ciepłych jest tarta z grzybami :) a tu proszę - na słodko i ze śliwkami, apetycznie.
    www.kuchcikowo.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna sprawa, to ciasto. Bardzo lubię śmietanę 18%, więc to zdecydowanie coś dla mnie. :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak fajnie wygląda tak masa ze śmietanki:) Napewno smakuje wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
  4. no skoro przez zakochanie Cię nie było to wybaczone :-))

    OdpowiedzUsuń
  5. Ładne to Twoje ciacho:)
    Gratuluję zakochania!:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Dobrze jest się zakochać :)
    A ciacho wygląda bardzo ładnie :)

    OdpowiedzUsuń