Obsługiwane przez usługę Blogger.

Szaszłyki z wołowiną i morelami

By 10:47 ,

Trochę inne szaszłyki :) Nietypowe, ze słodkim dodatkiem suszonych moreli i cudowną nutą prażonego sezamu. Przepis ten wyraźnie nawiązuje do kuchni Bliskiego Wschodu. Poszczególne smaki bardzo dobrze się tu komponują, naprawdę polecam :)




SZASZŁYKI Z WOŁOWINY I MORELI
(2 porcje)

  • ok. 300g polędwicy wołowej,
  • 200g suszonych moreli,
  • 20g imbiru,
  • 7 łyżek oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki przyprawy do grilla,
  • 1 łyżka miodu,
  • sól i pieprz,
  • kumin mielony,
  • cynamon,
  • 200g jogurtu naturalnego,
  • pół cytryny,
  • 2 łyżeczki sezamu

Imbir obrać i posiekać. 6 łyżek oliwy podgrzać w rondelku wraz z przyprawą do grilla. Z umytej i sparzonej cytryny zetrzeć skórkę, dodać ją razem z miodem do marynaty. Doprawić kuminem i cynamonem. Odstawić do ostudzenia.
Mięso pokroić na cienkie plastry, umyć i osuszyć, pokroić na paski. Zalać marynatą i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej godzinę.
Morele zalać wrzątkiem i odstawić na 30 minut. Sezam uprażyć na suchej patelni. Jogurt wymieszać z 1-2 łyżkami soku z cytryny i łyżką oliwy. Doprawić solą i pieprzem.
Mięso osączyć z marynaty. Paseczki zwijać i na przemian z morelami nabijać na patyczki. Grillować, obracając, 6-8 minut.
Szaszłyki podawać z sosem jogurtowym, posypane sezamem, oraz z grillowaną ciabattą.


(źródło: gazetka "To jest pyszne")




Może zainteresuje Cię również

10 komentarze

  1. uwielbiam imbir i cynamon! muszę spróbować :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka świetna propozycja! Rzeczywiście takie inne te szaszlyczki, uważam,ze bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. dawno nie jadłam szaszłyków :)

    OdpowiedzUsuń
  4. dla połaczenia mięsa i owoców jestem jak najbardziej na tak

    OdpowiedzUsuń
  5. Faaajne :) Mięso z cynamon fajnie się komponuje. Ale z suszonymi morelami jeszcze go nie łączyłam ;) Ciekawe, jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mięso z owocami? oj, taak. uwielbiam ten dominujący smak mięsa i słodycz owocu. mmm. i ten zapach słodko-mięsny ;p

    OdpowiedzUsuń
  7. mięso w duecie z morelami jest przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. EVE, ja też przepadam za wszelkimi korzennymi nutami w potrawach :)

    majano, a owszem ;)

    Olu, najwyższy czas nadrobić zaległości :)

    asieja, Karmel-itka, aga-aa, ja też uwielbiam ten duet :)

    wedelko, a schabu faszerowanego morelami nie jadłaś? Toć to klasyka :) spróbuj koniecznie! Zresztą Paula potwierdza!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne szaszłyki, zrobiłam na próbę, ale na pewno jeszcze kiedyś je powtórzę :)

    OdpowiedzUsuń