Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kwadraciki dyniowe

By 22:32

Jak pogodzić chęć poprawienia figury przed wakacjami z przemożną ochotą na słodycze? No, właściwie to chyba się nie da. Można jednak próbować zagłuszać wyrzuty sumienia ciastem, które bazuje na razowej mące, płatkach owsianych i dyni, za to bez dodatku tłuszczu. Naprawdę, wyszły nadspodziewanie dobre. Komuś, kto lubi miękkie, "gnieciuchowate" ciasta, dynię i nie przeszkadzają mu "farfocle" (czyt. wiórki kokosowe i płatki), na pewno przypadnie do gustu :)
Przepis znalazłam u Arabeski i leciutko go zmodyfikowałam.
Do ciasta użyłam puree z pieczonej dyni, które zrobiłam jesienią i zamroziłam :)



KWADRACIKI DYNIOWE
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 3/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych,
  • 2/3 szklanki cukru (dałam brązowy),
  • 1 duże jajko,
  • 400 g puree dyniowego,
  • pół szklanki musu jabłkowego,
  • pół szklanki posiekanych orzechów włoskich,
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych + 1 łyżka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 1 płaska łyżeczka mielonych goździków,
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 łyżka miodu

Wymieszać razem cukier, jajko, mus jabłkowy i puree z dyni. Dodać mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy, orzechy i wiórki kokosowe. Wszystko razem wymieszać łyżką do połączenia składników. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie 25 x 30 cm) i równo rozsmarować. Piec w temp. 180 stopni przez około 35 minut.
Ciepłe ciasto posmarować lekko miodem, posypać pozostałą łyżką wiórków. Po całkowitym ostudzeniu pokroić na kwadraty.


Może zainteresuje Cię również

9 komentarze

  1. brakuje mi dyni. jej cudownego smaku i koloru. ale czekam cierpliwie na sezon, czasu jeszcze wiele.

    OdpowiedzUsuń
  2. przez te goździki w nich, nawet teraz zjadłabym kilka takich kwadracików!

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja dynia skończyła się w styczniu....
    Dziękuję za udział w akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm.. mniam!
    W tym cieście jest wszystko co lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetyczne kwadraciki:)

    OdpowiedzUsuń
  6. asieja, Joanno, ja wciąż mam jej zapasy w zamrażarce ;) więc zanim zacznie się dyniowy sezon, pojawi się tu jeszcze kilka przepisów ;)

    My, ja też przepadam za goździkami.

    doroto, dziękuję.

    edysiu, ja też to sobie powiedziałam, gdy znalazłam ten przepis u Arabeski ;)

    wiosenko, cieszę się, że Ci się podobają :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Alez urocze! Szkoda, ze nie mam juz dyni :/
    Ale to nic, bedzie jak znalazl na przyszly sezon ;)

    Pozdrawiam serdezcnie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy to ciasto nadaje sie do mrozenia?

    OdpowiedzUsuń
  9. Drogi anonimie, niestety nie wiem - nie mroziłam.

    OdpowiedzUsuń