Obsługiwane przez usługę Blogger.

Deser kokosowo-pomarańczowy

By 23:03 , ,

Jako fanka wszelakich deserów ryżowych typu Belriso nie mogłam przejść obojętnie wobec tego przepisu. Wprawdzie ryż w mleku gotuje się znacznie dłużej, niż w wodzie, ale efekt wart jest poświęconego czasu. Deser jest delikatny, kremowy, z wyraźną nutą kokosu, a soczyste pomarańcze doskonale przełamują smak i dzięki nim deser nie jest mdły. Pycha!


deser ryżowy z kokosem i pomarańczami

DESER KOKOSOWO-POMARAŃCZOWY
(4 porcje)
  • 100g ryżu (np. jaśminowego),
  • 500ml mleka,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 5 łyżek wiórków kokosowych,
  • szczypta soli,
  • 250ml śmietanki kremówki,
  • 1 pomarańcza

Do rondla z grubym dnem (a najlepiej z tzw. płaszczem wodnym, w którym nic nie przywiera), wlać mleko, wsypać ryż, cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli i 4 łyżki wiórków kokosowych. Gotować na małym ogniu przez 40 minut, od czasu do czasu mieszając, aż ryż będzie miękki. Gdyby mleka było za mało, dolać trochę więcej.
Ostudzić.
Kremówkę ubić, a następnie delikatnie wymieszać z przestudzonym ryżem.
Pomarańczę obrać, a poszczególne cząstki oddzielić z białych błonek. Pozostałe wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni.
Ryż nałożyć do pucharków, udekorować cząstkami pomarańczy i prażonymi wiórkami.



(przepis z zimowego wydania gazetki "To jest pyszne")

deser ryżowy z kokosem i pomarańczami

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Wygląda apetycznie, a moje ślinianki mówią, że i smak mi się spodoba!

    OdpowiedzUsuń
  2. wypróbowałam, przepyszne!

    OdpowiedzUsuń