Obsługiwane przez usługę Blogger.

Tarta z kiwi

By 11:06 ,

Czyli gry w zielone ciąg dalszy.
Zrobiłam sobie dziś zielone piwo, dodając Blue Curacao, ale mi nie smakowało. Powiem wręcz - było ohydne. Jednak jestem tradycjonalistką w temacie browarniczym.
Zielona tarta była o wiele lepsza. A na dodatek, kawałek takiej tarty ma mniej kalorii niż kufel piwa ;)

Photobucket

ZIELONA TARTA Z KIWI
200g mąki,
100g masła,
50g cukru pudru,
1 żółtko,
ewentualnie 1-2 łyżki zimnej wody,
10 owoców kiwi,
2 zielone galaretki (o smaku kiwi lub agrestu),
300 ml gorącej wody,
2 łyżki dżemu morelowego,
100 ml śmietanki kremówki,
łyżeczka cukru pudru,
łyżeczka cukru wanilinowego,
pół opakowania śmietan-fixu (opcjonalnie)

Masło posiekać na stolnicy razem z cukrem pudrem i mąką, gdy powstanie drobna kruszonka dodać żółtko i łyżkę zimnej wody i szybko zagnieść ciasto (gdyby ciasto było za suche i nie dało się zagniatać, można dodać jeszcze jedną łyżkę wody). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją w folę spożywczą i wsadzić do lodówki na godzinę.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Formę na tarte bardzo dokładnie wysmarować masłem. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę, zwracając szczególną uwagę na brzegi. Można też upiec ciasto w tortownicy (26cm), wtedy wyłożyć spód papierem do pieczenia, a brzegów nie smarować masłem. Wsadzić do gorącego piekarnika i zapiec na jasnobrązowo. Przestudzić i posmarować dżemem.

Obie galaretki rozpuścić w 300 ml gorącej wody, zostawić do przestudzenia. 7 owoców kiwi obrać i zmiksować blenderem na niskich obrotach – tak, by w pulpie pozostały cząstki owoców, a pestki pozostały nie naruszone. Pulpę przelać do rondelka, postawić nad ogniem, krótko zagotować. Gotowanie niszczy enzymy, które uniemożliwiają zestalanie się galaretki, ale nie można gotować zbyt długo (wystarczy 1-2 minuty), bo kiwi tracą kolor. Gorącą pulpę przelać do zimnej, lecz wciąż płynnej galaretki, wymieszać i odstawić w chłodne miejsce. Gdy zacznie tężeć i zamieniać się w gluty ;) wyłożyć na kruchy spód i wyrównać powierzchnię. Pozostałe owoce obrać i pokroić w cienkie plasterki i udekorować nimi wierzch tarty. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.

Kremówkę ubić, pod koniec dodając oba cukry i ewentualnie śmietan-fix. Przełożyć do szprycy i udekorować ciasto.


Może zainteresuje Cię również

0 komentarze