Obsługiwane przez usługę Blogger.

Zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów

By 12:51 , , , ,

Zainspirowana przepisami miciuni ze Smakera, postanowiłam zaopatrzyć się w paczkę czerwonej soczewicy. Jadłam ją już kiedyś i wiedziałam, że cokolwiek z niej nie zrobię, będzie mi smakować, ale pierwszy raz w życiu sama coś z niej przyrządzałam. Coś, czyli pyszną, aromatyczną zupę. Zachwytom rodzinki nie było końca :)


zupa z soczewicy i pomidorów

ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY I POMIDORÓW 
(przepis podaję ze swoimi drobnymi modyfikacjami)
  • 1 niepełna szklanka czerwonej soczewicy przepłukanej na sitku,
  • 1 dość duża marchewka,
  • 1 mały korzeń pietruszki,
  • 1 łodyga selera naciowego,
  • puszka krojonych pomidorów,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 niepełna łyżka curry w proszku,
  • 2 łyżeczki papryki w proszku (dałam 1 łyżeczkę słodkiej i 1 łyżeczkę ostrej),
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu,
  • 1 litr bulionu (warzywnego lub drobiowego),
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki oliwy lub oleju

W garnku rozgrzać oliwę. Dodać posiekaną cebulę i smażyć 2-3 minuty na niedużym ogniu, aż się zeszkli. Dodać pokrojone w kosteczkę marchew, pietruszkę i seler oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć, od czasu do czasu mieszając, 3-4 minuty. Dodać curry, paprykę w proszku i kumin, dokładnie wymieszać, następnie wsypać soczewicę i wlać bulion. Doprowadzi do wrzenia, gotować 15 minut na średnim ogniu. 
Po tym czasie dodać pomidory z puszki i gotować jeszcze 5 minut. 
Na koniec doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem.

Podawać z grzankami czosnkowymi z bagietki albo z ciabattą.



PRZEPIS NA THERMOMIX TM5
Do naczynia miksującego włożyć cebulę przekrojoną na pół i czosnek, rozdrobnić 5 s/obr. 5
Dodać pokrojoną na kawałki marchewkę i pietruszkę, seler pokrojony w 1 cm plastry, rozdrobnić kolejne 2 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dodać oliwę, dusić 5 min/120°C/obr. 1
Dodać curry, paprykę w proszku, kumin, soczewicę i bulion (lub 1 litr wody i 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego wykonanego w TM), gotować 20 min/95°C/wsteczne/obr. 2
Dodać pomidory z puszki, gotować 5 min/100°C/wsteczne/obr. 1
Na koniec doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem.

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Ale masz fajnego bloga, bardzo fajne dania. Przeglądałam go co nieco i bardzo mnie zainspirowałaś, ale jako pierwszą chyba zrobię tą zupkę z soczewicy, szukałam fajnego przepisu i Twój bardzo mi się spodobał :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł, na pewno zrobię!

    OdpowiedzUsuń